Хтось вирощує помідори в теплиці через можливість мати на своєму столі ранні овочі, але більшість городників знають, що помідори в теплиці завжди дають щедріший урожай, ніж у відкритому ґрунті, за рахунок захищеності рослин від заморозків та опадів. Ось тільки щоб створити для зростання та розвитку томатів у теплиці оптимальні умови, потрібно її правильно обладнати, підготувати ґрунт та дотримуватись певних правил.

Отже, оптимальна температура повітря для томатів повинна підтримуватись у теплиці на рівні 20-25 ºC у денний час та 16-18 ºC у нічний час. Коли почнуть наливатися плоди, температура має бути вдень у межах 24-26, а вночі – 17-18 ºC.

Якщо ж з якихось причин температура в теплиці підніметься до 28 градусів, то помідори почнуть зростати активніше, ніж мають, через що зав'язі на них вийдуть ранніми та потворними. А якщо стовпчик термометра перевалить за 30, томати припинять цвісти, а зав'язі обсипляться. Ну а якщо взагалі перетворити теплицю на лазню з температурою за 40, то рослини загинуть.

До речі, до обов'язкових заходів щодо догляду за помідорами в теплиці належить регулярне провітрювання. Особливо важлива ця процедура в період цвітіння – у цю фазу розвитку томатів на плівці не повинно бути конденсату. Інакше висока вологість призведе до появи хвороб та зниження смакових та поживних якостей помідорів.

Вирощування томатів у теплиці, фото: youtube.com

Крім того, вважається, що для нормального зростання та розвитку томатів, а також для захисту їх від різних захворювань вологість повітря має бути на рівні 50%, ґрунту – близько 90%.

Популярні новини зараз

Допоможе звичайна манка: навіщо досвідчені садівники розсипають її городом перед зимою

Про цей секрет знає не кожен: навіщо дачники перед зимою складають на грядки гілки малини

Шикарна закуска: рецепт печериць в беконі з сиром. Робимо у духовці

Жигунов избил Анастасию Заворотнюк: известный режиссер рассказала подробности

Показати ще

Полив у теплиці має бути таким:

  • Перед тим як рослина повинна зацвісти поливати його потрібно раз на тиждень, по 5 л. на 1 кв.
  • під час цвітіння поливати потрібно великою кількістю води 10 л. на 1 кв.м., але також один раз на тиждень.

важливо!

  • Температура води має бути 20°С. Полив лише з ранку. Таким чином, запобігаємо появі вологості.

Якщо вологи буде занадто мало, помідори зроблять все, щоб зберегти те, що є - почнуть скручувати листя, скидати зав'язь і позбавлятися всього, на що потрібно занадто багато ресурсів. Якщо вологи багато, кущі почнуть підгнивати.

І ще один важливий момент - під час вирощування помідорів у теплиці потрібно зробити 3-4 кореневих підживлення.

  1. Першу потрібно зробити на 20 день після висадки розсади. У розчин підживлення входить 1 столова ложка нітрофоски, півлітра рідкого коров'яку на 10 літрів води. Удобрювати потрібно під корінь по 1 літру на кожну рослину;
  2. Друге підживлення слід робити через два тижні після першого, розчином з 1 літра будь-якого органічного добрива та 1 чайної ложки сульфату калію на 10 літрів води;
  3. Третє підживлення проводитися ще через 2 тижні після другого, взявши точно таке ж підживлення. Полив: 5 літрів за кожний кв.м.

Читайте також:

Урожаю заздритимуть усі сусіди: як правильно підгодувати черешню, щоб збирати її відрами

Правило "чотирьох": що потрібно зробити, щоб полуниця виросла солодкою та запашною

Огірки виростуть солодкими і хрусткими: як правильно посадити насіння, не зіпсувавши їх