Усім нам рано чи пізно доводиться стикатися з гіркотою втрат: смертю родичів чи близьких друзів. Після цього
хочеться частіше відвідувати цвинтар для того, щоб не розривати ту тонку ниточку, яка за життя пов'язувала споріднені душі. Саме тоді з'являються цілком резонні питання: коли правильно це робити, як часто слід відвідувати цвинтар. І чи є традиції та звичаї, за яких необхідно відвідувати цвинтар.

Для рідних та близьких померлого існують дні, коли потрібно відвідувати могилу. Це третій, дев'ятий, а також сороковий день після смерті людини, необхідно обов'язково відвідати могилу на річницю смерті людини. У такі дні прийнято замовляти в церкві панахиду за покійним, а потім вирушити на цвинтар для відвідування його могили. Там люди згадують його, «розмовляють із ним» і моляться за його душу.

Радониця (проводи) – це перше після Великодня загальноцерковне вшанування померлих. 2024 року Радониця випадає на 14 травня. Традиційно цей особливий поминальний день у церкві встановлено першого вівторка після великоднього тижня.

Що можна робити у свято Радониця :

  • піти до церкви, помолитися за тих, що пішли;
  • перед службою подати записку з іменами померлих для поминання;
  • після богослужіння відвідати цвинтар, прибрати могили.

А ось на Великдень краще не ходити на цвинтар. Саме цього дня померлі душі вирушають у храми, щоб разом з усіма зрадіти цьому великому християнському святу.

Не варто ходити на цвинтар і після обіду, тому що здавна прийнято вважати, що душі покійних чекають на своїх родичів тільки в першій половині дня, після вони відпочивають.

Популярні новини зараз

Не потрапіть на прийом: як українців обманюють при оренді квартир

Навіть хімія не потрібна: чим відмити унітаз від потік. Простий лайфхак

Показати ще

Не можна йти на могили і в день народження покійного, а також у день ангела.

Читайте також:

Чому не можна спати головою на північ чи ногами до дверей: про що говорять прикмети

Або до біди, або до поломки в дорозі: названо найголовніші прикмети водіїв, в які вірять навіть досвідчені автомобілісти.

Прикмети, які перевірені роками: що не можна робити з грошима, щоб не спричинити бідність