Ціна на банани, улюблений фрукт в Україні, зросла за останні три місяці, досягнувши рекордного рівня. За даними East Fruit, закупівельна ціна перевищила торішній рекорд, піднявшись до 49,8 грн за кілограм. У супермаркетах споживачі наразі платять близько 70 гривень за кіло.

Таке різке підвищення цін пояснюється кількома чинниками. По-перше, зміна клімату суттєво вплинула виробництво бананів у Центральній Америці, що призвело до скорочення пропозиції.

В результаті збільшується попит на банани з Еквадору, який є основним постачальником в Україну та сусідні країни. Крім того, високі ціни на яблука у регіоні спонукали оптовиків та роздрібних торговців підняти ціни на фрукт.

Андрій Ярмак, економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, наголошує, що ці фактори є ключовими для зростання цін на банани у Східній Європі.

Банани: скрін з відео

Крім того, в Україні відбулося різке зростання оптових цін на банани: ставки досягли рекордних 1,26 долара за кілограм (що еквівалентно 49,80 гривні), перевищивши торішній показник 1,23 долара за кілограм (що еквівалентно 48,62 гривні).

Популярні новини зараз

Допоможе звичайна манка: навіщо досвідчені садівники розсипають її городом перед зимою

Хитрість наших бабусь: що зробити, щоби до сковорідки нічого не прилипало

Вже тоді крали: з якоїсь американської машини повністю скопіювали "Волгу". Фото

Раптово спалилися. У мережі розповіли, з ким живе і ділить ложе Діма Білан

Показати ще

Також блокада портів через російське вторгнення посилила ситуацію, що призвело до підвищення цін на місцевому ринку, оскільки банани тепер імпортуються з альтернативних країн.

Читайте також:

Ціни не перестають дивувати: які продукти подорожчали найбільше

Цей аромат вас здивує: який продукт потрібно додати в банку з кавою, щоб він став ще більш насиченим

Гнитиме і сильно проростатиме: поряд з якими продуктами ні в якому разі не можна зберігати картоплю